Solo reizen is een levensveranderende ervaring. Alleen reizen geeft je de vrijheid en flexibiliteit om een pad uit te stippelen, een bucketlist samen te stellen en in je eigen tempo te reizen. Het is een kans om de wereld op je eigen voorwaarden te verkennen - wat super opwindend kan zijn (en zelfs een beetje beangstigend!).
Dat is waar wij je gaan helpen! We hebben 12 reistips voor je op een rijtje gezet om je eerste soloreis tot een succes te maken. Blijf lezen om de ins en outs van alleen reizen te leren.
1. Heb een visie
Dus je weet dat je alleen wilt reizen. Maar waar, wanneer en hoe? Dit is het moment om pen en papier te pakken en jouw reis in kaart te brengen. Of je nu op zoek bent naar een tropische minivakantie, een excursie van een maand of een avontuur rond de wereld, een beetje brainstormen is een geweldige eerste stap.
Overweeg de volgende aanwijzingen om aan de slag te gaan:
- Wat voor soort reis wil je maken? Ben je op zoek naar een samengestelde all-inclusive reis, of avontuurlijk en buiten de gebaande paden, of ergens daar tussenin?
- Hoe lang ben je van plan van huis te blijven? Ga je een weekend, een paar weken of een aantal maanden weg?
- Ga je werken terwijl je weg bent? Neem je vrij of ga je op afstand werken?
- Wat staat er op je shortlist met bestemmingen? Welke bestemmingen maken je enthousiast om te reizen? Probeer met tien te beginnen en verfijn vervolgens de lijst (en beperk hem weer!).
- Hoeveel plaatsen ga je bezoeken? Wil je één land, meerdere landen in een regio of meerdere locaties over de hele wereld bezoeken?
- Wat is jouw budget? Hoeveel kun je redelijkerwijs besteden? Ben je op zoek naar meer budgetvriendelijke opties of wil je er helemaal voor gaan?
Als je eenmaal je ideeën op papier hebt staan, doe dan wat onderzoek om je plannen af te ronden. Er zijn talloze geweldige bronnen om je op weg te helpen, van reisblogs en online bestemmingsgidsen tot reisbureaus en avonturiers op sociale media.
2. Bouw een budget op
Als je eenmaal een algemeen reisschema hebt, is het tijd om wat kosten in kaart te brengen. Houd rekening met de volgende uitgaven bij het opbouwen van je budget voor een soloreis:
- Vervoer (vluchten, treinen, bussen, taxi's, enz.)
- Accommodatie (hotels, hostels, resorts, enz.)
- Eten (uit eten, boodschappen, tussendoortjes, etc.)
- Activiteiten (rondleidingen, museumtickets, lessen, etc.)
- Reisverzekering (vertrouw ons, als er iets onverwachts gebeurt, ben je blij dat je gedekt bent)
- Wisselkoersen (houd deze in de gaten, ze kunnen fluctueren)
- Souvenirs en cadeaus (we raden aan om hier iets meer uit te geven om er zeker van te zijn dat je duurzaam winkelt)
Het is altijd een goed idee om een buffer in je budget op te bouwen. Houd wat extra geld bij de hand voor noodgevallen en onverwachte uitgaven. Het is beter om voorbereid te zijn als er een probleem is met jouw reisplannen.
3. Wees flexibel
Reisplannen verlopen niet altijd volgens, nou ja, plan. Het maakt niet uit hoe onfeilbaar jouw reisschema is, er is altijd een kans dat je onderweg tegen een aantal dingen loopt. En dat is oké! Enkele van de beste solo-reisverhalen komen uit het onverwachte.
Probeer niet te gebonden te zijn aan je reisplannen. Vluchten kunnen worden geannuleerd, vertragingen kunnen optreden en reizen kunnen worden verlengd of ingekort. Het hoort allemaal bij de reis. Geef jouw reisschema een beetje ademruimte, zodat je jouw reis naar behoefte kunt aanpassen.
4. Pak licht
Als het de eerste keer is dat je alleen reist, kom je misschien in de verleiding om te veel in te pakken, zodat je extra goed voorbereid bent. Maar vergeet niet dat je het grootste deel van je reis alleen zult zijn en dat het aan jou is om met je bagage om te gaan (en geloof ons, minder is meer!). Met minder tassen wordt het dragen van jouw bagage, het in- en uitpakken tussen bestemmingen en het navigeren door vluchten en het openbaar vervoer eenvoudiger.
Tenzij je op een backpacktocht gaat, is een goede vuistregel om een kleine handbagage en een dagrugzak mee te nemen. Je kunt je koffer in je hotelkamer laten staan en een kleinere rugzak gebruiken om overdag rond te reizen. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je bij elke halte op je route moet wachten bij de bagageband om je bagage op te halen.
5. Overweeg Co-Living
Een geweldige manier om in het solo reisleven te rollen, is door in een hostel of co-living te verblijven. Gedeelde accommodatie-opties zijn niet alleen budgetvriendelijker, maar ze zijn ook een geweldige manier om medereizigers te ontmoeten. Veel hebben gemeenschappelijke ruimtes zoals keukens, bars en zitkamers, waar je kunt ontspannen, kletsen en reistips kunt uitwisselen.
Co-living-ruimtes zijn meestal meer gericht op professionals en digitale nomaden die op afstand werken, en hostels zijn geschikt voor reizigers die op kortere termijn reizen en backpackers. Maar een verblijf in een hostel betekent niet dat je in een gedeelde slaapzaal moet slapen. De meeste hebben privékamers (met eigen voorzieningen), waardoor je de ruimte hebt om te ontspannen en tot rust te komen.
6. Volg rondleidingen en lessen
Een van de beste aspecten van solo reizen is dat je reisplan helemaal van jou is. Je hoeft geen concessies te doen aan de ervaringen die jouw reis speciaal zullen maken. Als een tour, les of activiteit je interesse wekt, duik er dan in! Misschien ontmoet je onderweg zelfs gelijkgestemde reizigers.
Ben je een geschiedenisfanaat? Volg een rondleiding door de musea in de buurt van jouw bestemming. Als het buitenleven meer jouw ding is, huur dan een gids in om je mee te nemen op een natuurwandeling. Zin in eten? Volg een kookcursus om de ins en outs van de lokale keuken te leren. Wat je ook beslist, de keuze is 100% aan jou.
7. Maak nieuwe vrienden (of blijf solo)
Alleen reizen is een spannende manier om de wereld te zien. Maar het kan ook eenzaam worden. Als je hunkert naar verbinding, zijn er veel mogelijkheden om vrienden te maken terwijl je weg bent. De eenvoudigste manier om medereizigers te ontmoeten, is via co-living- en co-working-ruimtes, happy hours in hotels, groepsreizen en persoonlijke lessen.
Als je liever op jezelf wil blijven, is dat ook goed! Alleen reizen is een uitstekende gelegenheid voor reflectie, introspectie en broodnodige 'jij'-tijd. Als groepsreizen niet jouw ding zijn, volg dan een rondleiding op eigen gelegenheid of huur een gids in voor een een-op-een ervaring. Hoe dan ook, maak de reis van jou.
8. Leer de lokale taal
Een van de beste manieren om jezelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur is door de lokale taal te leren. Als je tijd en ruimte binnen je budget hebt, overweeg dan om taallessen te nemen voor je reis (of zelfs terwijl je er bent!). Zorg er op zijn minst voor dat je een paar handige zinnen oppikt om je te helpen de weg te vinden en te communiceren met de lokale bevolking. Je zult versteld staan hoeveel deuren er open gaan als je het probeert!
Een paar basiswoorden en -zinnen om te leren zijn:
- Ja/nee
- Hallo/tot ziens
- Alsjeblieft/bedankt
- Excuseer/pardon
- Spreek je…?
- Waar is…?
- Hoeveel is…?
Pro-tip: als je ergens bent waar je moedertaal niet wordt gesproken, heeft Google Translate een handige tool om tekst te scannen en te vertalen. Het is vooral handig voor menu's, prijslijsten en alle documenten die vertaald moeten worden.
9. Sla geen ervaringen over
Het kan verleidelijk zijn om ervaringen over te slaan die bedoeld zijn voor groepen of koppels. Maar laat dat je niet tegenhouden. Je hoeft niet op een date te zijn om te genieten van een diner in een chique restaurant. Heb je er altijd al van gedroomd om onder de sterren te slapen? Boek die overnachtingssafari in Tanzania. Tango leren in Buenos Aires? Volg een les of ga naar de dichtstbijzijnde milonga. Je zult er geen spijt van krijgen.
10. Wees voorzichtig
Veilig blijven moet een topprioriteit zijn wanneer je reist, maar vooral wanneer je alleen reist. Houd de volgende tips in gedachten om jezelf en jouw bezittingen veilig te houden:
- Sluit voor vertrek een reisverzekering af. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van jouw dekking en hoe je deze moet gebruiken.
- Ken de alarmnummers van jouw bestemming.
- Wees je bewust van je omgeving en laat je spullen niet onbeheerd achter.
- Vertel de conciërge van het hotel waar je naartoe gaat. Neem hun nummer op voor het geval je verdwaalt of hulp nodig hebt.
- Neem een draagbare oplader mee voor het geval dat de batterij van je telefoon leeg raakt.
- Vertrouw je instinct. Wees niet bang om actie te ondernemen als iets niet goed voelt.
- Houd vrienden en familie op de hoogte. Geef ze je reisschema voordat je vertrekt en laat het hen weten als het verandert.
11. Blijf verbonden
Vergeet niet om onderweg je avonturen te delen! Smissey eSIM's maken het gemakkelijker dan ooit om verbonden te blijven wanneer je reist. Je kunt een eSIM-abonnement voor jouw bestemming downloaden, op jouw apparaat installeren en binnen enkele minuten na aankomst verbinding maken met een mobiel netwerk. Je hoeft geen SIM-leverancier te zoeken, meerdere SIM-kaarten te beheren of je zorgen te maken over hoge roamingkosten.
Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een Smissey eSIM voor soloreizen:
- Maak contact als een local in meer dan 180 landen en regio's wereldwijd.
- Kies uit flexibele lokale, regionale en wereldwijde data-abonnementen.
- Gebruik data zonder je zorgen te maken over hoge roamingkosten.
- Sla meerdere eSIM-abonnementen op jouw apparaat op.
- Gebruik jouw primaire (thuis)nummer voor oproepen, sms-berichten en tweefactorauthenticatie.
- Ga online zonder een wifi-hotspot te hoeven zoeken.
- Vul je data aan als je data bijna op is.
- Blijf tijdens je reis in contact met vrienden, familie en medereizigers.
12. Omarm de reis
Het allerbelangrijkste: omarm de reis! Solo reizen kan een uitdaging zijn, maar we garanderen je dat het een levensveranderende ervaring zal zijn. Maak van de gelegenheid gebruik om meer over jezelf en de wereld om je heen te leren. En wees niet bang om uit je comfortzone te komen. Vertrouw ons - het zal het allemaal waard zijn.
Waar ga je heen? Blijf verbonden in meer dan 180 landen en regio's wereldwijd met een eSIM van Smissey.